Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Θέματα - Λύσεις Μαθηματικών Κατεύθυνσης (Γ' ΓΕΛ)

Στις 25/5/15 οι μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β') εξετάστηκαν στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης
Καλημέρα κι από μένα. Μια μέρα μετά και με κρύο πλέον μυαλό διάλεξα κι εγώ να σχολιάσω τα θέματα.
Είναι νομίζω αναμφισβήτητο ότι τα θέματα ήταν πολύ απαιτητικά, είχαν αρκετά δύσκολα σημεία και κάποια σημεία που πέραν της δυσκολίας απαιτούσαν τεράστια έμπνευση. Να σημειώσω ότι σχολιάζω τα θέματα ως καθηγητής που διδάσκει το μάθημα εδώ και περίπου μια δεκαετία κι έχοντας γνώση του τι θεωρούν εύκολο και που δυσκολεύονται οι περισσότεροι μαθητές.
Κάποιος λοιπόν που έκανε μια στοιχειώδη προετοιμασία θεωρώ ότι θα κινηθεί γύρω στη βάση, αφού λογικά έγραψε τη θεωρία, πήρε τουλάχιστον 15 μόρια από το θέμα Β και κάτι ψιλά από όλα τα υπόλοιπα.
Ένας υποψήφιος που τα μαθηματικά ήταν από τα ¨δυνατά του μαθήματα¨, πρέπει λογικά να κινηθεί κοντά στα 75 - 80 μόρια, αφού τα θέματα ναι μεν είχαν δυσκολίες, αλλά από την άλλη είχαν και αρκετά τρικ που οι περισσότεροι μαθητές δουλεύουν στα φροντιστήρια και υπάρχουν στα πιο γνωστά βοηθήματα της αγοράς.
Κάποιος τώρα που ¨το έχει στα μαθηματικά¨, δεν έχασε χρόνο σε λάθη πράξεων – απροσεξίας, δικαιολογούσε τα πάντα (πράγμα που λίγοι υποψήφιοι κάνουν) και είχε την έμπνευση της στιγμής (κυρίως στο Δ4), θα αριστεύσει (πάνω από 80). Εκτιμώ ότι αυτοί είναι πολλοί λιγότεροι από το 5% (και για τις δύο κατευθύνσεις μιλάω).
Δηλαδή ¨μας έσφαξαν¨ θα πει κάποιος μαθητής. Όχι αγαπητέ μου! Δε σε έσφαξε κανείς! Τα θέματα είναι κοινά για όλους! Αν έγραψες περισσότερο απ’ ότι οι περισσότεροι από τους συνυποψήφιούς σου είσαι σε ευνοϊκή θέση (ακόμα κι αν έγραψες αρκετά χαμηλότερα απ’ ότι ¨υπολόγιζες¨). Δεν είναι αναγκαίο να περάσεις στη σχολή που θες γράφοντας στις εξετάσεις ακριβώς όσο υπολόγιζες όλη τη χρονιά. Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι. ¨Θα γράψω εκεί τόσο, εκεί τόσο, εκεί τόσο και θα περάσω¨. Μπορεί να γράψεις σε όλα 2 βαθμούς κάτω και να πετύχεις το στόχο σου, μπορεί να γράψεις όσο υπολόγιζες και να μην φτάσουν τα … κουκιά. Ηρέμησε, προσπάθησε να δεις το κάθε μάθημα ξεχωριστά, δώσε τον καλύτερο εαυτό σου και αν έχεις πραγματικά μοχθήσει όλο το χρόνο, το πιθανότερο είναι τελικά να δικαιωθείς.
Αν συγκρίνει κανείς τα θέματα του 2000 με τα φετινά θα διαπιστώσει τεράστια διαφορά ως προς τη δυσκολία. Οι θεματοδότες προκειμένου να μην επαναλαμβάνονται και στην προσπάθειά τους να βάλουν κάτι πρωτότυπο, έχουν φτάσει σε σημείο, 15 χρονιά μετά την έναρξη του συστήματος με τις κατευθύνσεις, να βάζουν θέματα ¨παλούκια¨ (όπως τα ονομάζουν οι μαθητές) κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο μπορούμε να το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή. Αλλά το παραπάνω, επαναλαμβάνω, είναι ανεξάρτητο από την τελική δικαίωση.

Μπορείτε να δείτε τα θέματα των εξετάσεων εδώ και τις λύσεις (όπως δόθηκαν από τη lisari team στο μαθηματικό blog ¨http://lisari.blogspot.gr/¨) εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.